Translate

woensdag 28 mei 2014

Kennismaking Jaap Sijmons d.d. 26 mei 19:00 - 21:00 uur (Driebergen Witte villa /grote zaal)


en hieronder een impressie (ongeautoriseerd) van de kennismakingsbijeenkomst met Jaap Sijmons afgelopen maandag:
door Anton Nicola.

Kennismaking Jaap Sijmons d.d. 26 mei 19:00 - 21:00 uur (Driebergen Witte villa /grote zaal)

Welkom door Andreas Reigersman die tevens het gesprek zal leiden/voorzitten.

opzet:
- voorstelrondje
- feitelijke vragen
- vragen van andere aard.
- intermezzo (want de Zeister ledengroep zal eerder vertrekken)
- vervolg behandeling van vragen
- afsluiting om 21:00 uur
Vraag vooraf van Jan Uytenbogaart: 
1 waarom is het de overige (dissidente) bestuursleden niet toegestaan om bij deze zitting aanwezig te zijn? - en -
2 aangezien de beknopte biografieën van alle betrokkenen in de papieren en op de site te vinden zijn, kan dat wellicht worden overgeslagen waardoor meer tijd beschikbaar is voor de vragen en het gesprek?

Jaap weet niets van een aanwezigheid-verbod voor de vier tegenstemmende bestuursleden en zal het voorstelrondje zo beknopt mogelijk houden om genoeg tijd te hebben voor alle vragen.

Jaap stelt zichzelf voor (rechten en filosofie) evenals Pim Blomaard en Clarine van Lookeren Campagne die hier niet aanwezig kunnen zijn en van de overige nieuw beoogde bestuursleden stelt Auke zichzelf voor
(heeft o.a. 13 jaar bij de Hogeschool gewerkt)
Rik ten Cate stelt zichzelf voor
(komt uit de vrije school als leerkracht en is ook beeldhouwer)
Fanina van Nuffelen & Stefan Jordan stellen zich voor
Andreas Reigersma stelt zichzelf voor
(heeft evenals Jaap ook rechten gestudeerd maar vooral in de financiële sector gewerkt bij Triodosbank en in de Heilpedagogiek de laatste stuiptrekkingen van het Zonnehuis meegemaakt / actief als consultant en interim-manager)

De vragen:
Vraag van Robert-Jan Kelder die zich tevens als alternatieve voorzitter voorstelt.
Roept de discriminatie en racisme kwestie weer op met de vraag hoe Jaap daarop terugkijkt, omdat hij daarin destijds een bepalende rol speelde en vraagt "hoe ga je de naam van Steiner weer zuiveren?"

Jaap: het artikel in de Groene destijds was tendentieus en een onheuse en onterechte uitspraak waartegen ik namens de vereniging bezwaar heb gemaakt via de rechtbank, maar dit had niet het gewenste resultaat.

Ivar Römer: stelt een vraag over de ontstane tweedracht in het bestuur rondom deze benoemingsvoorstellen en waarom er geen aansluiting is gezocht bij het huidige bestuur door Jaap. 

Gerard Bunning: (Deventer) had ook begrepen dat er een nieuwe voorzitter werd gezocht en nu ziet het er nogal anders uit, doordat een compleet nieuw bestuur wordt voorgesteld met tevens een ontslag door de ledenvergadering van vier bestuursleden na twee jaar zonder grond voor wanprestaties o.i.d..

Deze vragen horen volgens Andreas niet bij de feitelijke vragen, waar eerst ruimte voor moet zijn, maar als er verder geen vragen van dien aard zijn, dan . . . Hij vraagt Kees Lam om hierop te reageren.
Kees legt eerst iets uit over de gang van zaken gedurende de achterliggende periode.
Hij kan zich de twijfel bij vele aanwezigen hierover heel goed voorstellen. Twee a drie jaar geleden kondigde het toenmalige bestuur aan collectief af te treden. De vraag was dan ook direct, waar moet het met de vereniging heen. En zo werd gezocht naar nieuwe bestuursleden. Wie zijn beschikbaar en hoe zou dat kunnen. Kees heeft dat proces geleid en dat was een ingewikkeld proces. Niet dat er te weinig beschikbaar waren, maar dat de samenstelling nogal lastig werd. Zo werd Kees uiteindelijk voorzitter uit noodzaak en uit plicht, de aanloop laat al zien dat het uitermate riskant was om het bestuursvormingsproces op deze manier te organiseren / aan te gaan. Het waren allen goedwillende mensen, maar het was niet duidelijk dat dit tot een succes zou kunnen leiden.

Vorig jaar werd het aftreden van Kees aangekondigd, maar ook ontwikkelde de relatie met de hogeschool zich als een moeizaam proces. En dat wisten we niet zo goed. Kunnen we wel een hogeschool hebben enz. Daardoorheen kwam het proces van een begroting dat strak afgebakend in de tijd plaatsvond terwijl het proces met de ontwikkeling met de hogeschool daarmee geen gelijke tred hield.
Toen kwam het bericht dat het niet verder ging en dat Auke van der Meij daarmee niet verder kon en uit het bestuur ging. Daarover heeft u een brief ontvangen.

In die brief is aangegeven dat er een probleem was waarna ook Albert Hollander (hogeschool) en Jesse Mulder (bestuur) opstapten in verband met hetzelfde probleem.

In de gesprekken met Jaap is deze kwestie ook aan de orde gekomen en daaruit bleek dat er meer versterking moest komen, dat werd niet van de daken geroepen maar in kleine kring is dit voorbereid en daarover is een voorstel gedaan en dat is tot mijn grote verrassing afgestemd door het zittend bestuur, hoewel dit inmiddels een minderheid was ten opzichte van het oorspronkelijke bestuur.

Jaap moest intussen ook toestemming hebben bij zijn eigen raad van bestuur (vennoot/partner bij Nysing advocaten waar ca. 200 mensen werken)
Na oriënterende gesprekken (o.a. met Ron) bleek hem dat bestuurder van de AViN vrijwel een fulltime baan is en daarom heb ik destijds ook niet meegedaan. De toenmalige samenstelling van het bestuur leek bovendien wel in orde, Auke, Jesse e.a. waren daarbij en het leek elkaar goed te steunen.

Na de brief over de perikelen heeft Jaap de zorgen met Kees besproken en daardoor kwam aan het licht dat de architectuur van het bestuur niet geschikt is om de kar verder te trekken. De ambitie om voorzitter te worden werd door deze perikelen niet groter, maar ik vind de vereniging te belangrijk om het bijltje erbij neer te gooien. De vraag was dus; met wie zou het wel kunnen? En daarna is er gebeld met verschillende mensen en niet met de mensen die nu in het bestuur zitten.

Het opstappen van diverse mensen was een indicatie voor de bedoelde problemen die er kennelijk waren. Toen stapte ook Jesse op en dat was onverwacht, en toen kwam mijn (Jaap) voorstel in de vorm van een brief met zeven punten en dat impliceert wel dat er vier mensen moeten vertrekken. Ik wil in gesprek en dan zien we later wel hoe en met welke mensen dat moet gebeuren.
Nieuw initiatief is nodig en daarvoor zijn die zeven punten. Vijftigers die ervaring hebben in het besturen. Kernfuncties en de hogeschool moet niet een gespreksonderwerp zijn maar de statuten moeten hiervoor toereikend zijn en er moet een vertegenwoordiging zijn in het bestuur van de hogeschool.
Bestuur en sectie-coördinatoren zijn nu te ver uit elkaar gedreven en er moeten nieuwe cursorische activiteiten worden opgestart en daarvoor waren de nieuwe bestuursleden aangezocht.
Bovendien; hoe erg is het om niet in een bestuur te zitten, het is niet nodig maar deze mensen kunnen ook elders in de vereniging uitstekend van dienst zijn.

Ivar stelt nog eens zijn vraag, want de indruk wordt gewekt dat het een nogal solistische actie is geweest en omtrent de uitleg van Jaap over de architectuur van de vereniging mis ik de geestelijke kant.

Ongeveer bij het vertrek van de Zeister ledengroep komt Michel Gastkemper binnen, hetgeen volgens Jaap illustreert dat er geen sprake was van uitsluiting. Wanneer hem gevraagd wordt naar zijn standpunt zegt Michel daar te zijn in zijn rol als interim hoofdredacteur van Motief
Volgens Paul Panhuys die een warm voorstander is van het voorgestelde plan, zitten we hier ook in deze situatie omdat de zittende bestuursleden niet de elegantie hebben om hun zetels vacant te stellen. De hogeschool is zo gebrekkig financieel ondersteund omdat het te gebrekkig wordt ondersteund door het bestuur. De penningmeester heeft met ondernemingszin getracht de financiën in elkaar te steken en dat is voor een geestelijk georiënteerd instituut niet de juiste manier. We mogen ons in de handen wrijven en dankbaar zijn dat deze voorzitter en zijn team het wil doen

Kees Veenman geeft uitleg over relatie met de hogeschool. Men wilde graag meer zichtbaarheid, gerichtheid naar buiten en meer samenwerking. We waren tot een gemeenschappelijke visie gekomen en een gezamenlijke begroting. Het bestuur had geen tijd en was te onervaren en met hun taken in beslag genomen en er werd niet ingegaan op het inhoudelijke plan maar er ontstond wel gekibbel over de begroting. Toen kwam het signaal van Auke en de mededeling dat hij zich zou terugtrekken en daarna kwamen er nog een paar die het bijltje erbij neer gooiden. De overgebleven sectie coördinatoren hopen dat er desondanks toch nog een nieuwe start kan worden gemaakt.

Kees Lam: er komt een nieuwe agenda waarmee er meer aandacht komt voor deze belangrijke zaken.

Jesse Mulder geeft een toelichting over zijn vertrek en dat het best complex in elkaar steekt; "ik heb de opdracht aangenomen maar er waren redenen voor mij om er toch mee te stoppen. Er moet echter wel ruimte komen voor reflectie over de achterliggende perikelen."

Kees Lam vertelt dat dit is geprobeerd in de vorm van een gesprek onder leiding van Ed Taylor, maar dat is geheel mislukt omdat de blikrichtingen totaal verschillend zijn. Zie het artikel van Gloeckner.
(iemand in het publiek vindt dat deze uitspraak geen recht doet aan de intenties en bekwaamheden van Ed maar dat er gewoon te weinig tijd voor was).

"Wat zijn die verschillen dan, daarover blijven we in de mist".

David ligt iets toe als aanvulling op het beeld dat is ontstaan over de strubbelingen. Hij herkent dit als een verschijnsel dat in heel veel organisaties ontstaat en dan vooral bij nieuwe samenwerkingsvormen. Hij schetst de geschiedenis van dit soort moeilijke vraagstukken en houdt een pleidooi om meer tijd te nemen voor reflectie waardoor uiteindelijk consensus kan ontstaan.

Jaap wil het echter alleen doen met de mensen waarin hij a priori het vertrouwen heeft dat het daardoor gaat lukken. De zevende juni moet eerst passeren alvorens de perikelen op die reflecterende manier aan de orde kunnen komen. Hij stelt de leden voor de keuze, de keerzijde daarvan is namelijk dat er een aantal ontwikkelingen passeren die om aandacht vragen en daarbij passen keuzen van wie wel en wie niet. Wat biedt toekomst qua samenwerking en vertrouwen. De reflectie hoeft wat mij betreft niet in een waarheidsvinding o.i.d. maar in een latere fase hopen we daarop terug te blikken zonder dat dit opnieuw tot perikelen leidt. Wij moeten ons realiseren dat de esoterische problematiek van de dubbelganger in de vereniging ook een rol speelt hierin en dat daarvoor meer aandacht nodig is.

Het oplossen van deze problematiek is wel een onderwerp voor de agenda.

Margaretha ziet te weinig mogelijkheden binnen de vereniging om elkaar werkelijk te ontmoeten en dat dan kan klinken wat er moet klinken. Zij wil de oproep van David ondersteunen. De vereniging is in een situatie waarvan de ziel van de een in de ziel van de ander tot leven en waardoor in deze zielen hogere wezens werkzaam kunnen worden.

David heeft nog drie dingen. "Er zijn mensen die aan een half woord genoeg hebben", deze uitspraak van Jaap geeft m.i. niet goed aan hoe de aanpak moet zijn om de perikelen en conflicten op te lossen. (de andere twee dingen blijven onbesproken, want de tijd dringt)

Jaap reageert hierop en noemt dat een belangrijke voorwaarde, maar er is nog voldoende verschil om ook de andere impulsen te laten klinken en er moet gewerkt worden in de kernfucties. 

Het is volgens Paul ook een gebrek van de leden om de conflicten aan te gaan.
Er worden door (namen onbekend) ook nog suggesties gedaan dat Jaap als coördinator van de sociale sectie een begeleidende rol zou kunnen spelen in de bestuursvorming van de vereniging.

Jaap zegt dat hij daarvoor niet gevraagd is.
Margarethe suggereert dat zoiets wellicht toch gevraagd kan worden.


Om ongeveer 21:10 sluit Andreas af dankt allen voor hun betrokkenheid en wenst wel thuis.

Tot zover verslag Anton Nicola.

Aanvullingen van blogauteur:


De vier dissidenten mochten niet aanwezig zijn (verbod werd er genoemd). Michel Gastkemper was er toch, maar dan niet als bestuurslid maar als redacteur Motief. Als bestuurslid wilde hij niet ingaan op vragen uit het publiek.
Er is tussendoor op initiatief van Ed Taylor een bijeenkomst geweest tussen zittend bestuur en enkele nieuwe kandidaten. Kees Lam deed er en beetje neerbuigend over dat je in twee uur die voor die vergadering stond toch niet echt tot een oplossing kon komen. (die kwam er dus ook niet) Kennelijk hadden ze niet bedacht dat je misschien wel 7 of 12 bijeenkomsten nodig gehad zou hebben. Gelukkig herinnerde Robert Jan Kelder er wel aan hoe Sijmons in het verleden betrokken was bij het rapport over vermeend racisme bij Steiner en bij een proces tegen de groene Amsterdammer die juist uit dat rapport geput had, Die rechtszaak werd toen verloren.
Ove gegoochel minder-meerderheid.Kees Lam zei dat een minderheid tegen het voorstel van Sijmons had gestemd.
Na een verduidelijkende vraag van mij: , ja het was wel een meerderheid die tegen was, maar omdat er bestuursleden eerder vertrokken waren en als je die mee zou tellen was het toch een minderheid, want door te vertrekken hadden die bestuursleden in feite ook mee gestemd.
Op mijn vraag waarom er in motief het agendapunt Avin versus VH niet opgenomen was omdat dat kennelijk een breekpunt geweest was, kreeg ik van Kees Lam het antwoord, dat hij dat kort voordat Motief naar de drukpers toeging niet meer kon aanpassen. Op mijn vraag of dat dan niet in een aparte brief na Motief naar de leden toe had gekund, het antwoord: het is nu eenmaal gegaan zoals het gegaan is. Maar er komt een nieuwe brief waar dat wel aan de orde zal komen.
Jesse zei verder nog dat Auke veel ruimte had gekregen om toe te lichten waarom hij als bestuurslid vertrok, maar dat hjizelf maar hooguit 3 regeltjes gekregen had en dat hij dat graag alsnog zou willen toelichten.

In de toelichting werd er veel gesproken over besturen en over architectuur van het bestuur, dus veel over vorm, maar nagenoeg niet over inhoud. De indruk was dan ook van verticalisme, waar het juist zo nodig zou zijn het horizontale aspect van de ver-eniging in het oog te hebben. Over dit gebrek aan horizontaliteit kwamen vanuit het publiek dus ook enige vragen. Een opmerking van Jaap dat het zijn ideaal was als er tussen de mensen in het bestuur maar een half woord gesproken zou worden dat men elkaar al geheel zou begrijpen. Kwam uit het publiek de opmerking, dat juist het tegendeel veel vruchtbarer zou zijn, Het ols-boys netwerk is net niet wat een antroposofische vereniging nu nodig heeft.
Tot zover deze subjectieve impressies.

en

Even een vraagje aan de mensen die aanwezig waren bij de bijeenkomst kennismaking kandidaat bestuursleden dd 26-5-2014. Jesse Mulder stelde daar het eea aan de orde. Dat staat in een ander verslag vermeld. Maar in de reactie klonk dacht ik dat Jesse mogelijk medewerking zou kunnen gaan verlenen bij buro Avin. Mijn vraag was dan ook gaat Mayke Marechal daar dan binnenkort weg? Een andere vraag is, wat is en doet dat buro Avin eigenlijk?, is het een verlengstuk van het secretariaat, is het een aanhangsel aan het bestuur>, is het een zelfstandig geheel? Dit is eigenlijk een beetje onduidelijk net zo als wat betekend de nederlandse VH nu eiigenlijk voor de leden van de Avin?

andere bronnen:
ondersofen
antrovista
cahier
verslag Ida-Marie Hoek

YYY terug naar inhoudsopgave